Kävin jokin aika sitten lääkärissä, koska rinnassani alkoi tuntua outoja tuntemuksia. Sydämeni hakkasi välillä tuhatta ja sataa huolimatta siitä olinko rasittanut itseäni vai en. Tunsin rinnassani myös outoja muljahteluja ja aika helposti saatoin väsyäkin. Lääkäri passitti minut verikokeisiin ja sydänfilmiin. Muutaman päivän kuluttua lääkäri soitti minulle sydänfilmin tuloksista. Käyrä oli sen näköinen, että edessä oli jatkotutkimukset sydänlääkärillä. Sain lähetteen Herttoniemen sairaalan konsultaatio poliklinikalle. Nyt huolestuin jo itsekin aika lailla terveydestäni.

Kuten kaikkiin kaupungin paikkoihin, niin myös Herttoniemen sairaalaan oli tutkimuksiin pitkä jonotus. Usean  kuukauden odotuksen jälkeen sain vihdoin kutsukirjeen sydänlääkärin tutkimuksiin. Jouduin raivaamaan ajan täpötäyteen työkalenteriini, olihan kiireisin aika vuodesta työssäni.

Odotustilassa huomasin edustavani potilaiden ikäluokan alarajaa. Muut odottajat olivat eläkeiän kynnyksellä tai jo reilusti sen ylittäneitä. Vastaanotolla minulle tehtiin ensin sydämen ultraääni tutkimus. Sen jälkeen lääkäri alkoi haastatella minua enemmän:

- onko teillä täytettynä ne esitietolomakkeet, jotka saitte kutsukirjeen mukana?
- en ole saanut mitään lomakkeita täytettäväksi. Katsoin lääkäriä aivan ihmeissäni.
- kyllä yleensä potilaille lähetetään kutsukirjeen mukana lomakkeet täytettäväksi.
- ei, minä en kyllä varmasti ole saanut mitään lomakkeita.

Lääkäri alkaa kysellä taustatietoja.

- onko teillä suvussa sydänsairauksia?
- on, äidillä.
- minkä sydänsairaus äidillänne on?
- en kyllä nyt osaa sanoa.
- mitä lääkettä hän käyttää?
- en nyt muista.

Lääkäri yrittää hahmottaa tilannettani ja lukee lähetettä tarkemmin.

- teillä on lähetteen mukaan ollut muistin kanssa ongelmia.
- onko??

Hämmästykseni oli spontaanin aitoa. Huomasin, että lääkärillä oli vaikeuksia pidellä ilmettään peruslukemilla. Tämän jälkeen lääkäri alkoi puhua minulle hitaasti, artikuloiden korostetun selkeästi ja varmisti että myös ymmärsin sanoman sisällön. Hän kertasi usein sanomaansa. Minulle syntyi ahaa elämys siitä, että tämä lääkäri on totisesti kohdannut työssään huonomuistisia ihmisiä. 

Lopputuloksena oli se, että sydämeni on rakenteellisesti terve. Läpät ja verisuonet toimivat kuten pitääkin. Ongelma oli sydämen sähköisessä toiminnassa, joka tuli esille QT-ajan pidentymisenä. Tarkoittaa sitä, että piuhat ei aina yhdistä oikein, jolloin sydän ei muista lyödä tahdilleen. Joskus tulee ylilyöntejä ja joskus käy liian hitaalla. Sain lääkkeet tarvittaessa rytmihäiriöihin.

Mennessäni illalla töistä kotiin, huomasin että lääkäri oli ollut oikeassa. Sairaalasta oli kutsun mukana lähetetty minulle esitietolomakkeet täytettäväksi. Ne olivat täyttämättöminä piirongin päällä. Olin unohtanut.