Jonna sai ystävänsä kanssa kunigasajatuksen kesken mökkiloman. He halusivat lähteä käymään ystävättären mummon luona. Mummo asuu Inarinjärven pohjoispuolella sijaitsevassa Partakassa. Muutamia puheluita, juna-aikatauluja ja kyytikyselyjä niin tytöt olivat valmiina lähtöön. Ensin junalla Ouluun, jossa junan vaihto Rovaniemen suuntaan. Rovaniemeltä bussilla Ivaloon. Ivalossa yksi yö sukulaisissa ja seuraavana päivänä automatka 100km Partakkaan. Matkaa kertyi Lappajärveltä n. 850km. Jonna ei ole käynyt koskaan noin pohjoisessa eli elämys on varmasti suuri. Lähimpään kauppaankin on "vain" 40km. Hyvin säästyy himoshoppaajan rahat! Jonna soittelee päivittäin kuulumisia ja ihmettelee kokemiaan asioita:

- niin, ei täällä näy niin pitkälle kun katsoo mitä Lappajärvellä. Täällä on sellaisia.... kukkuloita joka puolella. - niin ne on Jonna tuntureita.

- Ja jotain metsäneläimiäkin juoksentelee pitkin ja poikin. Onks ne nyt jotain peuroja tai sellaisia en mä tiedä. - niitä kutsutaan poroiksi.

- joo ja sit täälläkin on joku pikitie. Mikä se oikein on? - se on asfaltilla päällystetty tie, ei siis hiekkatie.

- ai, mä luulin et sen tien nimi on pikitie, et olis sama nimi kuin mökinkin tiellä.

Huomaa että kyseessä on ehta helsinkiläisneiti, joka on nukkunut maantiedon ja bilsan tunnit!

1249405853_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jonna mökkilomalla.

Sami lopetti heinäkuun loppuun kesätyönsä ja matkusti junalla tänne mökille. Ihmettelin, että malttoi tulla, kun kaverinsa ei päässyt mukaan tällä kertaa. Sami on ollut aina se, jolle pitää jonkun olla puuhapirkkona. Tosin tänäkesänä meillä on läppäri mukana, joten se varmasti hiukan helpottaa tilannetta. Samin päivät kuluvat koneella ja musiikkia kuunnellen. Sami nukkuu yhteen tai kahteen ja avaa koneen. Näpyttelyn välillä hän piipahtaa syömässä. Ilta jatkuu taas koneen kera. Minä saan koneen käyttööni maksimissaan puoleksi tuntia. Tänään Samilla oli erityisen rankka päivä. Hän nosteli pesemiäni mattoja kuivumaan, lämmitti saunan ja haki postin 200m päästä. Mutta pahinta ja kiukkukohtauksen arvoista oli se, että minä olen pitänyt konetta hallussani jo yli tunnin. Kyllä on pojalla lomalla rankkaa!

1249406130_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sami mökkilomalla