Minä olen aina ollut kiinnostunut koiranäyttelyistä. Kun valitsin meille koiraa, oli selvää, että halusin koiran, jonka kanssa voi harrastaa näyttelyitä ja ehkä menestyäkin niissä joskus. Näyttely-harrastus edellyttää koiran pitämistä hyvässä kunnossa kaikin puolin sekä harjoittamista esiintymiseen, asennossa seisomiseen ja vieraiden ihmisten tunnustelun sallimiseen.

Hyviä harjoituspaikkoja ovat epäviralliset näyttelyt ns. match showt. Match showssa eri rodut kilpailevat keskenään luokkajakojen sisällä. Luokat on yleensä jaettu pentuihin, pienet aikuiset, isot aikuiset, veteraanit jne. Tuomarit ovat yleensä jonkun rodun kasvattajia. Joskus mukaan on saatu virallinen ulkomuototuomarikin. Palkinnot mätsäreissä ovat  aika hulppeita: ruokasäkkejä, tarvikkeita, makupaloja, leluja. Välillä on myös pokaaleja ja ruusukkeita lisänä.

Minä suunnistin sunnuntai-aamuna tuttavani sekä Daten ja Siirin kanssa kohti Mäntsälää ja mätsäriä. Täytyy harjoitella virallisia koitoksia varten aina kun on mahdollisuus. Talvella mätäsreitä on vähemmän tarjolla, joten osallistujamäärä Mäntsälässä oli valtava. Pentuluokassa, jossa Siiri kilpaili, oli osallistujia n. 90. Daten luokassa, pienet aikuiset, osallistujamäärä ylsi ainakin 70:een. Tuosta massasta oli totisesti vaikea erottua! Pitkä odotteluaika vaati hermoja niin meiltä kuin koiriltakin. Parkkihallissa myös kaikui kiitettävästi ja  n. 300 koiran kokoontuessa ääntä ja haukkumista kyllä riitti.

Ensin kehään pääsi Datte:

Kumpi voittaa?

Voitto parista eli punainen nauha.

Ja sitten punaisen nauhan saaneiden loppukarsinta:

Vain neljä koiraa enää kehässä jäljellä.


Luokkavoitto rapsahti!  Onnea Datte ja Mari!


Siirikin pääsi vihdoin esiintymään:

Vähän jännittää.

Voitto parista ja punainen nauha. (tuomarina virallinen ulkomuototuomari)

Kaikki punaisen nauhan saaneet n.45 pentua loppukarsinnoissa.

Siiri selviytyi  10 parhaan joukkoon!   Onnea Siiri ja Mari!

Ei palkintosijaa vielä tällä kertaa.

Datte kilpaili vielä päivän päätteeksi BIS(Best in show) kehässä. Siinä kaikkien luokkien tuomarit valitsevat yhdessä neljä koko näyttelyn parasta koiraa. Tuomarit kulkivat ristiin rastiin näyttelyasennossa seisovien koirien luona ja tutkivat niitä. Pahaksi onneksi yksi tuomareista, isokokoinen nainen pitkä takki auki ja levällään, tuli takaapäin koskemaan Dattea. Datte ei osannut varautua, vaan säikähti ja hyppäsi sivuun. Ko. tuomarin yrittäessä koskea uudestaan, Datte murisi ja yritti näykätä. Tuomari pyysi kollegaansa katsomaan Dattea. Uusi tuomari kyykistyi Daten eteen ja tarjosi kättään haisteltavaksi. Datte päästi tämän tuomarin rapsuttelemaan ja tutkimaan itseään aivan hyvin. "Ihan kilttihän tämä on" tuumasi kollega. Ensimmäinen tuomari myönsi tehneensä virheen ja pyysi anteeksi. No, lopputuloksena Datte ei kuitenkaan enää sijoittunut Bis - kehän palkintosijoille.

Kaiken kaikkiaan hieno ja menestyksekäs päivä molempien koirien osalta. Se että pärjää 300 erirotuisen koiran joukossa noin hienosti on mahtava saavutus. Iso kiitos kuuluu myös tuttavalleni Marille, joka ansiokkaasti esitti Daten ja Siirin kehässä.

Nyt kotiin!